Program Öğretim Amaçları ve Program Öğretim Çıktıları

PROGRAM ÖĞRETİM AMAÇLARI

PÖA 1: Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili gerekli bilgi ve beceri ile donatılmış, analitik düşünme ve iletişim becerileri yüksek, çalışma yaşamlarında disiplinli, azimli, araştırmacı ve yenilikçi profesyoneller yetiştirmek.

PÖA 2: Türk ve Dünya mutfak kültürü konularında gerekli donanıma sahip, gıda güvenliği ve hijyen uygulamalarını bilen, doğru pişirme tekniklerini doğru tarifler ile uygulayabilen profesyoneller yetiştirmek.

PÖA 3: Alanıyla ilgili yenilikleri takip eden, ahlaki ve etik değerlere sahip, edindiği bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bakış açısıyla güncelleyen ve kendini geliştiren bireyler yetiştirmek.

PÖA 4: Akademik anlamda araştırma kültürüne sahip nitelikli, başarılı, ulusal ve uluslararası platformlarda kendini gösterebilen, girişimci profesyoneller yetiştirmek. 

 

PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI

1. Gastronomi ve mutfak sanatları, beslenme, gıda bilimi ve turizm alanlarındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilmek ve uygulamak.

2. Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yönetim, pazarlama, işletme, tarih, sosyoloji ve kültür konularında kavramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak ve değerlendirmek.

3. Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırma yöntemlerini bilmek, bilimsel çerçevede yeni gıda ürünü geliştirebilmek ve görsel sunum teknikleriyle uygulamak.

4. Gıda mevzuatının (yasa, yönetmelik, genelge vb.) temel değer ve ilkelerini izleyebilmek, bunlara uygun davranabilmek ve mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler hakkında bilgi sahibi olmak.

5. Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği, iş güvenliği, işçi sağlığı, hijyen kontrolü ve yönetimi ilkelerini bilmek ve uygulamak.

6. Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları bilmek, bu sorunları irdeleyebilmek, tartışmalar gerçekleştirebilmek ve sorunlara analizci yaklaşımla bilimsellik çerçevesinde çözümler üretebilmek.

7. Yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini, maliyet analizini ve kontrolünü, menü planlamasını ve fiyatlandırmasını bilmek ve uygulamak.

8. Mutfak ile ilgili fiziksel ortamı planlayabilmek, ekipmanları, araç gereçleri ve teknolojileri tanıyabilmek, kullanabilmek ve koruyabilmek.

9. Gastronomi alanında meydana gelen değişmeleri inceleyerek yeni eğilimleri, yeni yaklaşımları ve hizmet süreçlerini bilmek.

10. Bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek, yazılı veya sözlü olarak, ast ve üstleriyle etkili iletişim kurmak ve sunum becerisi göstermek.

11. Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili projelerde bağımsız ya da başkalarıyla birlikte sorumluluk almak, takım çalışmasına yatkın ve liderlik özelliklerine sahip olabilmek.

12. Türk mutfağı ve uluslararası mutfakları, klasik ve modern üretim tekniklerini bilmek ve uygulamak.

13. Akademik, sosyal ve meslek hayatında İngilizce temel dil becerilerini kullanmak.