Minor and Double-Major Programmes

ÇİFT ANADAL LİSANS PROGRAMI

Çift anadal programının (ÇAP) amacı, kayıtlı oldukları diploma programını başarıyla sürdüren öğrencilerin, başka bir bölümde ikinci lisans derecesi almasını sağlamaktır.


Programa Başvuru ve Kabul Koşulları

  • Başvurular, başvuru formu ve transkript ile birlikte akademik takvimde belirtilen son başvuru tarihine kadar Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'na yapılmalıdır.
  • Öğrenciler anadal programlarına ilk kayıt yaptırdıkları tarihten itibaren en erken 3. yarıyılın başında, en geç 5. yarıyılın başında başvuruda bulunmalıdırlar. Ön lisans programına kayıtlı öğrenciler ise programa en erken 2. yarıyılın başında, en geç 3. yarıyılın başında başvuruda bulunabilirler.
  • Öğrencinin çift anadal programına başvurabilmesi için, başvurduğu yarıyıla kadar anadal programında/ön lisans programında aldığı tüm dersleri başarmış olması, ayrıca genel not ortalamasının en az 2,72 olması ve kayıtlı olduğu programda başarı sıralaması itibarıyla ilk %20'de yer alması gerekir.
  • Genel not ortalaması en az 2,72 olan, ancak kayıtlı olunan yılda başarı sıralaması itibarıyla ilk %20 içinde yer almayan öğrenci; ilgili yılda çift anadal başvurusu yapılan programın taban puanından az olmayan bir puana sahip olması halinde çift anadal programına başvurabilir.
  • Türkçe programlarda öğrenim gören ve İngilizce programlarda çift anadal yapmak isteyen öğrencilerin DÜİYES sınavından geçmeleri veya Doğuş Üniversitesi yetkili birimleri tarafından kabul edilen uluslararası ve ulusal sınavlarda başarılı olduklarını kanıtlamaları gerekmektedir.
  • Türkçe öğrenim yapılan programlarda çift anadal yapmak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin, ana dili Türkçe olmayanlar, ilgili kurumların açacağı sınavlara katılarak Türkçe bilgilerinin yeterli olduğunu kanıtlamaları zorunludur.
  • Doğuş Üniversitesi özel yetenek programlarına başvuran adayların, söz konusu programlar tarafından yapılacak özel yetenek sınavlarına katılmaları gerekmektedir.
  • Başvuru sayısının yükseköğretim kurumu/meslek yüksekokulu tarafından belirlenen kontenjanı aşması halinde, not ortalaması en yüksek olana öncelik verilir. Not ortalaması eşit olduğunda öğrencinin anadal programındaki başarı yüzdesi değerlendirilir.
  • Başvuru koşullarını sağlayan adayların başvuruları Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından ilgili Fakülte Dekanlığına ve Meslek Yüksekokulu Müdürlüğüne iletilir. Çift Anadal Programlarının değerlendirilmesi, akademik takvimde ders kayıtlarından bir hafta önce Fakülte/Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu kararıyla yapılır.
  • Başvurular, çift anadal programını sunan bölümün önerisi ve ilgili yönetim kurulunun onayı ile değerlendirme aşamasında “kabul” veya “ret” şeklinde sonuçlandırılır.
  • Öğrenciler aynı anda birden fazla çift anadal programına kayıt yaptıramazlar. Ancak öğrenciler aynı anda çift anadal ve yandal programlarına kayıt yaptırabilirler.
  • Birinci öğretim programlarında öğrenim gören öğrenciler sadece birinci öğretim programlarında çift anadal, ikinci öğretim programlarında öğrenim gören öğrenciler ise sadece ikinci öğretim programlarında çift anadal yapabilirler.

 

Çift Anadal Program Danışmanları: Yrd. Prof.Irmak Akçadoğan

 

YAN DAL LİSANS PROGRAMI

Yan dal programının amacı, anadal programında akademik olarak başarılı olan lisans öğrencilerinin, başka bir lisans programı kapsamında ilgi duydukları farklı bir konuda bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.

Programa Başvuru ve Kabul Koşulları

  • Öğrencilerin anadal programına ilk kayıt yaptırdıkları tarihten itibaren en erken 3. yarıyılın başında, en geç 6. yarıyılın başında olmaları gerekmektedir.
  • Başvurular, başvuru formu ve transkript ile birlikte akademik takvimde belirtilen son başvuru tarihine kadar Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'na yapılmalıdır.
  • Öğrencinin yan dal programına başvurabilmesi için, başvurduğu yarıyıla kadar ana dal programında/ön lisans programında aldığı tüm dersleri başarmış olması ve Genel Not Ortalamasının en az 2,50 olması gerekir. 
  • Türkçe programlarda öğrenim gören ve İngilizce programlarda yan dal yapmak isteyen öğrencilerin DÜİYES sınavından geçmeleri veya Doğuş Üniversitesi yetkili birimleri tarafından kabul edilen uluslararası ve ulusal sınavlarda başarılı olduklarını kanıtlamaları gerekmektedir.
  • Türkçe öğrenim gören programlarda yan dal yapmak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin, ana dili Türkçe olmayanlar, ilgili kurumların açacağı sınavlara katılarak Türkçe bilgilerinin yeterli olduğunu kanıtlamaları zorunludur.
  • Doğuş Üniversitesi özel yetenek programlarına başvuran adayların, söz konusu programlar tarafından yapılacak özel yetenek sınavlarına katılmaları gerekmektedir.
  • Başvuru sayısı fakülte tarafından belirlenen kontenjanı aşarsa, en yüksek not ortalamasına öncelik verilir. Not ortalaması eşit olduğunda, öğrencinin anadal programındaki başarı yüzdesi değerlendirilir.
  • Başvuru koşullarını sağlayan adayların başvuruları Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından ilgili Fakülteye iletilir ve Yan Dal Programlarının değerlendirilmesi akademik takvimde yer alan ders kayıtlarından bir hafta önce Fakülte Kurulu kararıyla yapılır.
  • Öğrenciler aynı anda birden fazla yan dal programına kayıt yaptıramazlar. Ancak öğrenciler aynı anda çift ana dal ve yan dal programlarına kayıt yaptırabilirler.

 

Yan Dal Programı Danışmanı:  Yrd. Dr. Irmak Akçadoğan